Fetu Tele

16 Tausaga Gaosiga Aafiaga
O se tala'aga puupuu o le mea fou o le sikulima

O se tala'aga puupuu o le mea fou o le sikulima

O le tagata muamua na faamatalaina le spiral o le saienitisi Eleni o Archimedes.O le sikilima Archimedes o se siuila tele o lo'o i totonu o se fagu laupapa e fa'aoga e fa'asusu ai fanua e ala i le si'itia o le vai mai le tasi tulaga i le isi.O le tagata suʻesuʻe moni atonu e le o Archimedes lava ia.Atonu sa na ona ia faamatalaina o se mea ua leva ona i ai.Atonu na mamanuina e tufuga tomai o Aikupito anamua mo le fafaga i itu uma e lua o le Naila.

I le Vaitau Tutotonu, na faʻaogaina e kamuta fao laupapa poʻo uʻamea e faʻapipiʻi ai meaafale i fausaga laupapa.I le senituri lona 16, na amata ai e le au fai fao le faia o fao i se filo helical, lea na faʻaaogaina e faʻafesoʻotaʻi ai mea e sili atu ona saogalemu.O se la'asaga la'ititi lena mai ia ituaiga fao i fao.

E tusa o le 1550 TA, o nati uʻamea ma faʻamau na muamua faʻaalia i Europa o ni faʻamau na faia uma i lima i luga o se laʻau laupapa faigofie.

I le 1797, na faia ai e Maudsley le u'amea u'amea sa'o sikulima i Lonetona.O le tausaga na sosoo ai, na fausia ai e Wilkinson se masini e fai ai nati ma vili i le Iunaite Setete.O masini uma e lua e maua ai nati ma fa'amau.O siu sa lauiloa tele e fai ma mea fa'apipi'i ona o se auala taugofie o le gaosiga na maua i lena taimi.

I le 1836, na talosaga ai Henry M. Philips mo se pateni mo se sikulima ma le ulu o le koluse, lea na faailogaina ai se alualu i luma tele i tekinolosi faavae.E le pei o fa'ailoga ulu fa'aleaganu'u, o fa'ailoga ulu a Phillips e i ai le pito o le ulu o le fa'aulu ulu o Phillips.O lenei mamanu e fa'atotonu ai le sikulitari ma e le faigofie ona se'e ese, o lea e matua lauiloa ai.E mafai ona fa'afeso'ota'i fa'atasi vaega u'amea uma nati ma fa'amau, o lea e o'o atu i le senituri lona 19, ua mafai ona suia le fafie e fau ai masini e fau ai fale i u'amea ma nati.

O le taimi nei o le galuega a le sikulima e masani lava ona faʻafesoʻotaʻi faatasi mea faigaluega e lua ma taʻalo le matafaioi o le faʻamau.O le sikulima e faʻaaogaina i meafaigaluega lautele, e pei o telefoni feʻaveaʻi, komepiuta, taʻavale, uila, masini masini ma meafaigaluega, ma toetoe lava o masini uma.e mana'omia le fa'aogaina o sikulima.O fa'ato'aga o se mea e mana'omia fa'apisinisi i aso uma.


Taimi meli: Sep-26-2022